A világon talán a legnépszerűbb desszert. Talán azért ennyire populáris, mert nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető, nem kell sütni, így a konyháművészetben járatlanok számára sem jelent kihívást. Népszerűségének köszönhetően rengeteg verziója létezik.
Egyetlen dolog bánt vele kapcsolatban. Amikor állok sorban a cukrászdában, vagy a fagylaltosnál a pult előtt, és a nevét még sokan mindig nem tudják. Pedig több évtizede készítik, készítjük hazánkban is. Az olaszok eredeti olasz desszertnek tekintik, így érdemes az eredeti olasz nevén "tiramiszú"-nak ejteni. Jelentése "dobj fel", ami a kávé hatására utal. Felejtsük el a tiramisuzást!
Alapanyaga a babapiskóta, de használnak szikkadt piskótát is az elkészítéséhez. A krémhez az olaszok eredetileg Zabaglione krémet készítenek, tojjássárgája, Marsala és cukor keverékéből. Sokan csupán a mascarponet használják, ami egy zsíros krémsajt. Ezt még sok esetben sűrű tejszínnel krémesítik, dúsítják, más receptek szerint a felvert tojásfehérjével keverik. Az igazi olasz recept szerint a babapiskóták mártogatásához espresso kávéra van szükség. Az alkohol, ha csak felnőttek fogyasztják, mindenképp élvezetesebbé teszi. Eredetileg Marsala desszertbort ír hozzá a recept, de helyettesítik rummal, narancs, és kávélikőrrel. A desszert tetejére pedig szórjunk, lehetőleg keserű kakóport. Érdemes néhány órára lehűteni, hogy az ízek összeérjenek, és a nyers tojások miatt is hűtőben kell tartani.
Előre elkészíthető, igazi vendégváró desszert. Megérdemli, hogy valódi nevén nevezzük.