Gondolatok, inspirációk egy érett nő szemével az életről, ételről, családról, stíluról...

Pure and Perfect Gondolatok egy érett nőtől…

Pure and Perfect Gondolatok egy érett nőtől…

Sokunk kedvence a Tiramisú - ejtsd "tiramiszú"

2014. október 29. - Claudia72

tiramisu_1414578858.jpg_700x1050

A világon talán a legnépszerűbb desszert. Talán azért ennyire populáris, mert nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető, nem kell sütni, így a konyháművészetben járatlanok számára sem jelent kihívást. Népszerűségének köszönhetően rengeteg verziója létezik. 

Egyetlen dolog bánt vele kapcsolatban. Amikor állok sorban a cukrászdában, vagy a fagylaltosnál a pult előtt, és a nevét még sokan mindig nem tudják. Pedig több évtizede készítik, készítjük hazánkban is. Az olaszok eredeti olasz desszertnek tekintik, így érdemes az eredeti olasz nevén "tiramiszú"-nak ejteni. Jelentése "dobj fel", ami a kávé hatására utal. Felejtsük el a tiramisuzást!

Alapanyaga a babapiskóta, de használnak szikkadt piskótát is az elkészítéséhez. A krémhez az olaszok eredetileg Zabaglione krémet készítenek, tojjássárgája, Marsala és cukor keverékéből. Sokan csupán a mascarponet használják, ami egy zsíros krémsajt. Ezt még sok esetben sűrű tejszínnel krémesítik, dúsítják, más receptek szerint a felvert tojásfehérjével keverik. Az igazi olasz recept szerint a babapiskóták mártogatásához espresso kávéra van szükség. Az alkohol, ha csak felnőttek fogyasztják, mindenképp élvezetesebbé teszi. Eredetileg Marsala desszertbort ír hozzá a recept, de helyettesítik rummal, narancs, és kávélikőrrel. A desszert tetejére pedig szórjunk, lehetőleg keserű kakóport. Érdemes néhány órára lehűteni, hogy az ízek összeérjenek, és a nyers tojások miatt is hűtőben kell tartani.

Előre elkészíthető, igazi vendégváró desszert. Megérdemli, hogy valódi nevén nevezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://pureandperfect.blog.hu/api/trackback/id/tr646843667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gacsajpesta 2014.10.30. 00:00:47

Ehetetlenül gejl desszert, édes, zsíros, igazi vacakság!

kitikati 2014.10.30. 00:35:17

helyesen: tiramisu accento (ékezet) nélkül. Hamár.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.30. 06:54:33

Tira Mihály balatonedericsi cukorászmester készítette először, inne a neve. Akkor a Mászkárpóné sajtja helyett még pálpusztait használt. Nagyon finom volt, Petőfi Sándor is szerette. Evés közben senkit nem oktatott ki a kiejtésrül.

Claudia72 2014.10.30. 18:56:26

Kedves kitikati! Ha lett volna megfelelő ékezet a gépemen, akkor irtam volna igazán helyesen, mert a valódi írása tiramisù.

Claudia72 2014.10.30. 18:59:27

Kedves Gacsajpesta! Mindenki annyi cukrot tesz hozza, amennyit ízlése enged. A recept irányadó, nem törvény. Sőt termeszetes édesítővel is készülhet (stevia).

Claudia72 2014.10.30. 19:03:19

Kedves Kalmár Lajos! Sok dologhoz adtuk tudásunkat es méltán van jó hírünk a világban, ha valami örökbecsűt kellett alkotni. A tiramisùhoz azonban semmi közünk.
süti beállítások módosítása